وجه تسمیه دیوار گرگان
به دلیل اهمیت ایالت هیرکانیا یا گرگان امروزی در تاریخ ایران و موقعیت این دیوار که از نزدیک شهر و رود گرگان می گذرد، این دیوار را دیوار گرگان نامیده اند. این دیوار که از آجرهایی قرمز رنگ ساخته شده به مار یا دیوار سرخ نیز شهرت دارد.
تاریخچه دیوار گرگان
قدمت این دیوار که از آجرهای گلی سرخ رنگ ساخته شده به دوره ساسانی باز میگردد. یک تیم باستانشناسی مرکب از محققان ایرانی و بریتانیایی موفق شدهاند تاریخ احداث آنرا سده ۵ و یا ۶ میلادی تعیین کنند. پادشاهان ساسانی که با امپراتوری روم شرقی جنگهای مداومی داشتند از سوی شمال نیز با تهدید قوم هون (Hun) و دیگر اقوام شمالی رو به رو بودند. در نتیجه این دیوار میتوانست محل رخنه این اقوام را به داخل ایران در فواصل کوهستانهای قفقاز و خط ساحلی دریای مازندران ببندد.
پیروز، پادشاه ساسانی در سال های۴۵۹ تا۴۸۴میلادی زمانی که با هونهای سفید نبرد میکرد مدتی را به طور متناوب در منطقه گرگان گذراندهاست بنابراین احتمالاً او یا پادشاه ساسانی دیگری (قبل یا بعد از او) برای محفاظت از دشت حاصل خیز گرگان در برابر هونها، این دیوار را ساختهاست.
تحقیقات روی یکی از دژها یا سربازخانههای این دیوار دفاعی نشان میدهد که حداقل تا یک قرن پس از ساخته شدن فعال بودهاست و نشانههایی از حضور سربازان در آن دیده میشود اما بعد از آن به عللی متروک شدهاست.
از جمله دلایل متروک شدن این تاسیسات دفاعی میتواند نیاز به حضور سربازان بیشتر در نبرد با امپراتوری بیزانس یا مقاومت در برابر حمله اعراب بوده باشد
دیوار گرگان بعد از دیوار چین و دیوار سیمز آلمان، سومین دیوار بزرگ تاریخی جهان است که حتی از بخش هایی از دیوار چین قدمت بیشتری دارد. دیوار گرگان از دیوار هاردیان نیز طولانی تر است که امپراتور هاردیان در مرز انگلستان و اسکاتلند احداث کرد. دیوار گرگان طولانی ترین اثر تاریخی کشور و بزرگترین دیوار آجری دنیاست.
مهندسی ساخت دیوار نیز رقابت مهندسان ساسانی را با رومیان نشان داده و حاکی از بینش و آگاهی بالای آنان از تاریخ و معماری جهان و اروپاست.
دیوار گرگان در تابستان 1378 با شماره 2345 در فهرست آثار ملی قرار گرفته و امیدواریم در فهرست آثار جهانی نیز قرار بگیرد.