هنر بابلی
بابلیها بر جنوب میانرودان مسلط بودند و پایتخت آنها شهر بابل بود. بابلیها دو بار به اوج قدرت رسیدند*. نخستین جلوه هنر آنها قبل از دوره آشوری به نام دوره بابل قدیم و در زمان حمورابی است که قانون نامه وی که بر روی سنگی مخروطی شکل (لوح سنگی) نقش شده، بسیار مشهور است (تصویر1 الف و ب). بر روی این لوح، حمورابی در حال دریافت قوانین از خدای خورشید (شمس) است. دومین اوج هنر آنها در دوره بابل جدید و در حدود ۶۰۰ پیش از میلاد است. در این دوره معبد ایشتار و دروازه مشهور آن و برج افسانهای شهر بابل توسط نَبوه کد نصر (بُخت النصر) ساخته شد. بابلیها وارث هنر و تمدن سومریها و اکدیها بودند. بابلیها نیز مانند همه ملل قدیم میان هنر و صنعت تفاوتی قائل نبودند. اما هنرمندان از احترام زیادی برخوردار بودند و دولتهای همسایه همواره خواستار حجاران، نجاران، بنایان و آهنگران بابلی بودند و از آنها در کارهای ساختمانی استفاده میکردند.
:
برخلاف آشوریان، هنر بابلی همچون هنر سومری - آکدی در خدمت مذهب و حکومت بود و هنرمندان به ساخت و تزیین معابد، تجسم خدایان و بازنمایی حکام و کارگزاران حکومت می پرداختند. بابلیها در ساخت آجرهای لعاب دار بسیار توانا بودند و نمونه کار برجسته آنها آجرهای لعاب دار منقوش دروازه ایشتار است که از جمله شاهکارهای هنری جهان باستان محسوب می شود (تصویر 2 و 3)
پی نوشت:
* بابل در دو دوره به حکومت رسید. بابل قدیم قبل از دوره آشوری شکل گرفت. همچنین پس از آشوریان دوباره بابل جدید حکومت را به دست گرفت.