هنر سومر
از دوره سومر آثار قابل توجهی مانند آثار معماری، پیکره، مُهر و گِلنوشته باقی مانده است. معروف ترین معابد این دوره معبد خدای آسمان (تصویر 1) در شهر اوروک و معبد خدای ماه (تصویر 2) در شهر اور است. معبد اوروک بر روی یک سکوی مصنوعی بلند ساخته شده است و به دلیل داشتن اندود سفید (گچ)، به معبد سفید نیز شهرت دارد. باستان شناسان در موقع کشف آن را زیگورات نامیدند. زیگورات به معنی کوه بلند و سرچشمه زندگی بود، به همین خاطر سومریها معابد خود را به شکل کوه میساختند و بر این تصور بودند که با ساختن زیگوراتهای بلند ارتباط انسان با خدا آسان میشود. زیگورات به بنای بزرگ طبقه طبقهای گفته میشود که ابعاد هر طبقه آن از طبقه پایین تر کمتر باشد. معبد اور برای خدای ماه ساخته شده و سالمترین و بزرگترین زیگورات بجای مانده در میانرودان است. این معبد دارای سه طبقه بود که اتاق نیایش بر روی طبقه سوم ساخته شده بود و رسیدن به اتاق معبد از سه رشته پله مقدور بود.
از معبد ابو در تَل اَسمر تعدادی تندیس از جنس سنگ مرمر در اندازههای مختلف کشف شد بزرگترین آنها تندیس ابو (ایزد رویش گیاه) است.
به عقیده سومریان خدایان در قالب تندیس خود حضور دارند و نیایشگران نیز میتوانستند برای خود جانشینی داشته باشند که به جای آنها نیایش کند. صورت و بدن تندیسها بسیار ساده ساخته شده تا از اهمیت چشمها به عنوان دریچه روح که در ساخت آنها بسیار تأکید شده، کاسته نشود. تندیس سازان سومری آثار خود را به شکل مخروط و استوانه با بازوها و ساقهای استوانهای میساختند (تصویر 3). آثار به دست آمده از قبور سلاطین اور، ما را با ذوق و ظرافت هنر سومری بیشتر آشنا میکند، در این قبور آثار مختلفی به دست آمد که دیدنیترین آنها چنگ منقوش است، بر روی دسته چنگ تصاویر طنز گونهای از رفتار حیوانات نقش شده است (تصویر ۴).
مُهر سازان نیز هنرمندان ماهری بودند و انواع نقشها را بر روی مهرها حکاکی میکردند (تصویر 5).