* ماد و آشور
یک سده پیش از آن که مادها، دیااُکو را به عنوان شاه برگزینند، نخستین پیکارها با آشور آغاز شد. «شمشی آداد پنجم» (۸۲۴ تا ۸۱۱ پ. م)، اولین شاه آشوری بود که خطر اقوام مادی را به خوبی درک و سعی در سرکوب آنان کرد. او در سال ۸۲۰ پ. م و پس از فتوحاتی پیرامون دریاچه ارومیه، لشکرکشی پردامنهای را علیه مادها طراحی و آغاز کرد. شمشی آداد پنجم، در مسیر خود برای فتح سرزمین ماد، ابتدا از کوه «کولار» آشور گذشته، هدایای تقدیمی پادشاهان سرزمینهای مختلف را بدون هیج خونریزی و مقاومتی دریافت کرد و در نهایت به کوهستان «گیزیل بوندا» در مجاورت دریاچهی ارومیه رسید. شاه «گیزیل بوندا» که با همین لقب بر تخت حکمرانی مردمش نشسته بود، تلاش فراوانی برای شکست آشوریان انجام داد، اما سرانجام دیوار مقاومت او نیز قدرت ایستادگی در برابر ارتش منظم آشور را نداشت و با ۶۰۰۰ کشته و ۱۲۰۰ اسیر، در نهایت سر تعظیم در برابر شمشی آداد و سپاه او فرو آورد. گویی در آن زمان و مکان، هیچ قوم و قبیلهای توان و جرئت مقابله با آشوریان را نداشت و تعداد تاجداران خُرد و شاهکان حکمفرما، امکان اتحادی منسجم برای این مهم را در محیط همسایگان غربی مادها از بین برده بود. در این میان، مادها تسلیم آشوریان نشدند و تحت رهبری پیشوای واحد اتحادیهی قبایل ماد با نام «هاناسیروکا» که در دژ «ساگ بیتو» (پیرامون ابهر امروزی) ساکن بود، پرچم مقاومت به دست گرفتند. او با همکاری دیگر قبایل مادی تلاش داشت با کشاندن آشوریان به کوههای پر برف البرز و زمینگیر کردن ارتش شمشی آداد بر آنان چیره شود؛ همان استراتژی معروفی که روسها در جنگ جهانی دوم به رهبری استالین علیه هیتلر پیاده کردند و پیروز شدند. هاناسیروکا نتوانست نقشهی خود را به خوبی اجرا کند و طی پیکار با سپاهیان زبده و مجهز آشور، ۲۳۰۰ تن از سربازان جسورش کشته شدند و ۱۴۰ سوارش به اسارت گرفته شد و در ادامه ۱۲۰ آبادی و روستا توسط آشوریان با خاک یکسان شد.
این پایان کار جنگجویان سلحشور ماد نبود و شمشی آداد پنجم در مسیر بازگشت به آشور، در حدود همدان امروزی که مقر اصلی اتحادیهی مادها بود، توسط مردم عصبانی این سرزمین که «مون سوآرتا» یکی از اعضای اتحادیهی انان را رهبری میکرد، مورد حملهی انتقامجویانه قرار گرفتند. این بار نیز مادها شکست خوردند و عدهی کثیری از آنان به اسارت در آمدند. گویی شمشی آداد از قدرت گرفتن قبایل ماد آگاه شده
بود و مهمترین هدفش از این لشکرکشی، جدای از به دست آوردن ثروت و غنائم جنگی، جلوگیری از هر چه قدرتمند شدن این اتحادیه بود.
بین سالهای 744 تا 678پ.م زمان دومین لشکرکشیهای متعدد آشوریان به سرزمینهای مادی، ماننایی و اورارتویی است که در سنت شفاهی این دوران، زنی زیبا با سیمای جنگاوری به نام «سمیرامیس» ملکهی افسانهای شده است و باغهای معلق بابل که یکی از عجایب هفتگانهی دنیای باستان به حساب آمده، برای او ساخته شده. به احتمال، لشکرکشیهای متعدد آشوریان در این تاریخ، به صورت تنها یک لشکرکشی در روایات شفاهی تا زمان هرودوت درآمده و منبع او، این روایات بوده است.