- تمتی هومبان شاه عیلام و فرزندش تمریتو، به تنهایی در مقابل خیلی عظیم سربازان میایستند، اما مقاومت پدر و پسر تاجدار عیلامی، زیاد طول نمیکشد. سربازان آشوری آنها را محاصره کردهاند
عیلام هنوز زنده است
آشوربانیپال پس از شنیدن این پیروزی و برای به رخ کشیدن این پیروزی عظیم خود بر تمتی هومبان و به دست آوردن تاج عیلام، دستور میدهد در یکی از اتاقهای کاخ «سناخریب» در نینوا، نقش برجستهای از این واقعه حجاری کنند. بانیپال در ادامه میآورد که دو پیکی که تمتی هومبان یک دههی پیش برای استرداد پناهندگان نزد وی فرستاده بود و او آنان را زندانی کرده بود، به محض دیدن سر پادشاه عیلام از خود بی خود میشوند؛ یکی از انها ریشش را میکند و آن دیگری با دیدن مرگ شاه خود، به نشانهی وفاداری، دشنهای آهنین برتن خود فرو میکند و میمیرد.
آشوربانیپال دستور میدهد سر شاه عیلام را بر دروازهی مرکزی شهر نینوا به تماشا بگذارند. او عیلام را شکست سختی داده، پس از آن میخواهد این سرزمین را از آن خود نگه دارد؛ پس تلاش میکند با به قدرت رساندن «هومبان نیکش دوم» پسر اورتکی، که در سال ۶۶۳ پ.م به او پناهنده شده بود، عیلامیان را خراج گذار خود کند، اما نمیتواند؛ صاحب منصبان در شوش «آتاهامیتی این شوشیناک» را که احتمالاً پسرعموی تمتی هومبان بوده، بر تخت شاهی شوش مینشانند و او خود «شاه انشان و شوش» مینامد؛ همان نسبی که شاهان گذشتهی عیلام بر خود میگذاشتند. از این زمان به بعد، زوال سیاسی عیلامیان و حذف آنان از تاریخ آغاز میشود. قدرتمندی بلامنازع آشور هم همیشگی نمیماند؛ چند سال بعد، اقوامی دیگر از داخل فلات ایران، یعنی مادها به دشمن سرسخت آنان تبدیل میشوند؛ سلسلهای که روایت چگونگی به قدرت رسیدن و زمامداریشان را در قسمت خواهید دید.
چرا عیلام از آشورشکست خورد؟
با مشاهدهی نقشی برجستهی به جای مانده از این رویداد تاریخی در کاخ آشوربانیپال در نینوا، میتوان دلایل شکست عیلامیان از آشوریان در نبرد اولای را در چگونگی تجهیزات جنگی آنان دانست. در حالی که به نظر میرسد تنها سلاح عیلامیان کمان بوده، سواره نظام بسیار مسلح آشوری، با کلاهخود و زره نیمتنه و نیزههای بلند و کمان به تصویر کشیده شدهاند، در حالی که پیراهنهای زرهای تیغدار به تن داشتند و نمایانگر جنگ افزار به روز و مدرن آنان در مقابل سربازان عیلامی بود؛ البته اگر بتوان لباس عیلامیان را رزم جامه نامید، زیرا در این نقشی برجسته، آنان یک پیراهن آستین کوتاه و بدون هیچ زرهی بر تن داشتند و حتی پابرهنه در وسط میدان جنگ به تصویر کشیده شدهاند. در حالی که ارابههای مجهز آشوریان و ابزار جنگیشان که در توصیف آنها آمده، خود یکی از مهمترین عوامل پیروزی جنگجویان آشور در جنگها بود.