اوضاع بازار ارز و چسبندگی نرخ دلار نزدیک کانال 33 هزار تومان بیانگر کنترل فیزیکی بازار است؛ حجم انفجاری نقدینگی و اوضاع اقتصاد کشور، جهش ناگهانی و در رفتن فنر فشرده شده قیمت دلار را در پی دارد که دیر یا زود اتفاق میافتد و اینکه بازارساز تا چه زمانی توان کنترل اوضاع را در دست داشته باشد به عوامل متعددی بستگی دارد. البته گفتنی است با این شرایطی که درحال حاضر در جامعه مشاهده میشود افزایش قیمت ارز صلاح نیست.
بازار آهن در ابتدای ماه آبان در عمده مبادی فروش ثابت اعلام میشد و برخی نیز کاهش قیمت جزئی داشتند اما در اواسط هفته نوسانات پراکندهی افزایشی به ویژه در سایزهای سبک میلگرد و سایزهای سنگین تیرآهن مشاهده شد؛ به عنوان نمونه قیمت میلگرد 16 به طور میانگین در ابتدای آبان حدود 200 الی 300 تومان افزایش یافت اما در هفته دوم آبان به تدریج به همان میزان کاهشی بود.
به طوری که میلگرد 16 کارخانه ذوب آهن اصفهان در ابتدای ماه 16 هزار و 100 تومان اعلام میشد که با تحریک جزئی به 16 هزار و 300 تومان رسید اما به دلیل اینکه پتانسیل افزایش قیمت در بازار وجود ندارد و رکود عمیقی که در بازار حاکم است و نیز ثبات نسبی قیمت دلار و بازارهای صادراتی، افزایش قیمتها تداوم نداشت و میلگرد ذوبی دوباره حدود 200 تومان کاهش یافت.
می توان بیان داشت این روند تا پایان آبانماه ادامه دار بود وهمچنین قیمت میلگرد 14 امروز اول آذرماه روی نرخ 17595 در کارخانه راد همدان اعلام شد که نسبت به روز گذشته ثابت بوده است.
برخی دلیل افزایش قیمت آهن را آزادسازی صادرات محصولات فولادی برای عموم دانستند و به عقیدهی برخی نیز رشد ۵۰ الی ۱۰۰ تومانی نرخ شمش دلیل این نوسانات افزایشی بود؛ اما بازار محصولات پاییندست شرایط افزایش قیمت ندارد به همین دلیل با پایان هفته شاهد بازگشت ثبات و آرامش نسبی در بازار آهن بودیم.
تداوم ثبات و کاهش جزئی در برخی شرکتها جو غالب بازار آهن در هفته دوم آبان ماه بود، تقاضا نیز هر روز ضعیفتر از روزهای پیشین بود و بیشتر جمعآوری نقدینگی تاجران از کف بازار با نقد کردن LC مشاهده میشد.
این در حالی است که بورس کالا روندی معکوس با بازار آزاد داشت، به این صورت که بورس کالا در چند ماه گذشته به حمایت از تولیدکنندگان و جلوگیری از کاهش بیشتر قیمتها اقدام کرد اما طبق آمار معاملات نقدی مقاطع فولادی پاییندست در بورس به دلیل اختلاف قیمت چشمگیری که با بازار آزاد دارد تقریبا به صفر رسیده است.
محدویتهای صادراتی که در ابتدای آبان ابلاغ شد، اثرات متعددی در بازار داشت که تا هفته دوم هم ادامه داشت و در روند معاملات بورس کالا نمایان بود، بهطوریکه رونق فروش اعتباری و نسیهی محصولات بورسی با قیمت بالا، به ایجاد فاصلهی چشمگیر قیمت محصولات بازار با بورس کالا منجر شد.
بهعنوان مثال درحالیکه کف قیمت میلگرد در بازار 15 هزار و 300 تومان اعلام میشد، کف قیمت میلگرد بورسی 16 هزار و 300 تومان بود. آمار معاملات شمش بلوم هم در بورس کالا در هفته دوم آبان ماه نیز مؤید افزایش 200 تومانی این محصول در مقایسه با عرضه هفته نخست بود به طوری که هر کیلو شمش با نرخ نهایی 13 هزار و 200 تومان معامله شد.
اما نهایتا اوضاع کلی بازار بیانگر این است که قیمتگذاری اعتباری در بورس کالا اثر چندانی روی بازار ندارد و حتی افزایش هفتگی قیمت پایه هم تحریکی در آن ایجاد نمیکند و رکود بیش از پیش بازار و کاهش روزانه تقاضای مصرف بیسابقه آهنآلات تأییدی بر عدم تأثیرپذیری بازار آزاد از بورس کالا در شرایط فعلی است.