عبدالعزیز در ضمن یک سلسله عملیات قهرمانانه، در شوال سال ۱۳۱۹ شهر ریاض را به تصرف خود درآورد و در همان روز فتح ریاض، موذنان در موقع نماز ظهر اعلان کردند که حکم و فرمان، اول برای خدا، سپس برای عبدالعزیز بن عبدالرحمن است .
به نظر مؤلف کتاب «جزیرةالعرب فی القرن العشیرین» عامل عمدۀ پیروزی عبدالعزیز این بود که در ریاض هواخواهان زیادی داشت .
به مناسبت بازگشت سعودیها به پایتخت نجد، چندین ماه جشن گرفته شد تا اینکه عبدالرحمن رئیس خاندان و امام وهابیان به ریاض بازگشت. در واقع اعتقاد همگان بر این بود که عبدالعزیز به دستور؛ و به حساب پدر پنجاه ساله خود دست به کار شده است. اما در عربستان شرائط چنین ایجاب میکند که آن کس که برای فرماندهی لیاقت بیشتری نشان داد رهبری گروه و جمع را بر عهده بگیرد. بنابراین عبدالرحمن به سود پسر خود کنار رفت و عبدالعزیز رسماً امیر جدید ریاض شد.
عبدالعزیز پس از تصرف ریاض در صدد برانداختن آل رشید برآمد. عبدالعزیز بیشتر اعتمادش به امیر کویت بود که خود از حمایت انگلیسیها برخوردار بود. مبارک شیخ کویت از اولین موفقیتی که پس از یک قرن شکست نصیب آل سعود شده بود، بسیار خوشحال شد و به تشویق و راهنمائی او پرداخت. به علاوه گروهی از تیراندازان نخبه کویتی را که توسط انگلیسیها مجهز شده بودند، برای کمک به اوگسیل داشت. ورود این نیرو به صحنه کارزار موازنه قوا را که کاملاً به سود آل رشید بود، متعادل کرد و این موقعی آشکار گشت که نخستین زورآزمائی جدی میان طرفین در سال ۱۳۱۹(۱۹۰۲) در نبرد دیلم صورت گرفت. عبدالعزیز در این ناحیه به دنبال مزدورانی برای ارتش و حامیانی برای خود میگشت ناگهان ارتش آل رشید بر او هجوم آورد. اما تفنگداران کویتی در اینجا نیز همان تأثیری را گذاشتند که توپهای کشتی «پرسئوس» در کویت گذاشته بود از سحرگاه تا غروب تاخت و تاز سوارکاران رشید با سد تیراندازان کویتی که در نخلستان سنگر گرفته بودند، مواجه گشت روز بعد رشید که گیج وگنگ شده بود، دست از حمله برداشت. در سالهای ۱۳۲۰ و ۱۳۲۱ عبدالعزیز به کمک نیروی ضربتی جدید خود پیروزیهای دیگری به دست آورد برسد یروشم و قصیم و قسمت جنوبی نجد غلبه یافت. وی جنگ را به شمال وبه سرزمینی کشاند که مرز میان نجد و ناحیه شمال قرار دارد و از دیرباز همواره محل رقابت و ستیز میان حاکمان ریاض و حائل بوده است، عبدالعزیز توانست شهرهای «غنیزه» و «بریده» را تصرف کند و بر منطقهای به شعاع یک صد کیلومتر از مرکز ریاض چیره گردد. با این حال دو سال دیگر طول کشید تا توانست به طور قاطع بر سلسله رقیب آل رشید غلبه کند، در این مدت وی غنائم بسیار بدست نیاورده بود و چون قادر نبود چنانکه باید مقرری تفنگداران کویتی را بپردازد، عبدالعزیز ناچار شد بازگشت آنان را به کویت بپذیرد.