معاون حقوقی رئیسجمهور مطرح کرد:
به گزارش انجمن خرد آورده شده از ایلنا؛ معاون حقوقی رئیسجمهور با بیان اینکه نه ایران و نه آمریکا هیچکدام از پیمان مودت هنوز خارج نشدهاند، تأکید دارد «شرایطی در پیمان مودت آمده است که هرکدام از طرفین میتوانند از آن خارج شوند. وقتی هیچکدام از طرفین از این معاهده خارج نشده و این خروج را به صورت رسمی اعلام نکردهاند، این پیمان اعتبار دارد و میتوان بر آن استناد کرد». لعیا جنیدی درباره طرح دعوای ایران از آمریکا در دیوان بینالمللی دادگستری گفته «جمهوری اسلامی ایران دو شکایت را از ایالات متحده آمریکا در دیوان بینالمللی دادگستری مطرح کرده بود. دعوی اول، مربوط به احکام پروندههایی است که دادگاههای آمریکایی صادر کردهاند و ادعایشان مسائل تروریستی است که اجرایش را در کشورهای دیگر شاهد هستیم».
تبعات پیروزی حقوقی ایران
به گفته او «اگر در این پرونده حکم به نفع ایران صادر شود، تصور میکنم همه دادگاههای دیگر در دنیا طبق قاعده از حکم دیوان لاهه تبعیت کرده و دیگر حاضر نیستند هیچ دستور و اجرائی درباره این نوع احکام صادرشده از سوی دادگاههای آمریکا را صادر کنند. ممکن است دادگاههای آمریکایی از این قاعده اطاعت نکنند و دستور اجرا بدهند و همین احتمال (اجرانشدن احکام مربوط به ایران) را هم برای دادگاههای آمریکایی میدهیم؛ ولی چون حکم دیوان بینالمللی دادگستری است، منجر به مسئولیت بینالمللی برای آمریکا خواهد شد». جنیدی با اشاره به طرح دعوی دوم ایران از آمریکا تصریح کرده «دعوی جدیدی که ایران علیه آمریکا در دیوان بینالمللی دادگستری مطرح کرده، مربوط به خروج ایالات متحده از برجام و بازگرداندن تحریمها است که دراینباره رئیس دیوان بینالمللی دادگستری به وزیر دادگستری آمریکا نامهای را نوشت و در آن، درخواست شد تا وضعیت موجود حفظ شود». او همچنین گفته «اگر دراینباره حکم به سود ایران اعلام شود، این مسئله موجب تقویت مواضع ایران میشود؛ چراکه آنگاه بسیار مشکلتر خواهد بود که آمریکاییها بخواهند شرکتها و کشورها را مجبور و وادار به متوقفکردن همکاریهایشان با ایران کنند. هماکنون نیز دولتها تصمیم سیاسیشان را مبنی بر تداوم برجام و حمایت از ایران گرفتهاند و این حکم میتواند پشتوانه حقوقی خوبی برای شرکتهایی که ترس همکاری با ایران را دارند، باشد؛ زیرا آنها میتوانند از آن بهعنوان یک پشتوانه محکم در برابر جریمههای احتمالی استفاده کنند».
پیمان مودت ایران و آمریکا همچنان معتبر است
معاون حقوقی رئیسجمهور در پاسخ به این سؤال که برخی افراد مدعی هستند پیمان مودت که مبنای شکایت ایران از آمریکا در دیوان لاهه است، دیگر اعتبار ندارد و نمیتوان به آن استناد کرد، خاطرنشان کرد: پیمان مودت با آنکه در سال ۱۹۵۵ میلادی میان ایران و آمریکا به امضا رسیده و با وجود آنکه حدود 40 سالی است که دو کشور با یکدیگر رابطه ندارند، همچنان معتبر است. جنیدی با بیان اینکه نه ایران و نه آمریکا هیچکدام از این معاهده هنوز خارج نشدهاند، ابراز کرد: این در حالی است که شرایطی در پیمان مودت آمده است که هرکدام از طرفین میتوانند از آن خارج شوند. وقتی هیچکدام از این معاهده خارج نشده و این خروج را به صورت رسمی اعلام نکردهاند، این پیمان اعتبار دارد و میتواند به آن استناد کرد.
تأکید مکرر بر پیمان مودت
او همچنین تأکید کرده «پیمان مودت بارها در دیوان داوری ایران و آمریکا مورد استناد قرار گرفته و حتی در مقابل دادگاههای آمریکا نیز به آن استناد شده است. روابط همراه با تنش و تندی میان تهران و واشنگتن وجود داشته؛ اما نمیتوان به همین سادگی گفت یک عمل حقوقی که انجام شده و سالها از آن میگذرد و هیچکدام از طرفین به صورت رسمی اعلام خروج از آن را نکردهاند، خودبهخود بیاعتبار است و دلیل محکمی ندارد. اگر درباره بقا نیز تردید وجود دارد، ما حقوقیها میگوییم اصل بر بقاست. باوجوداین قضاوت نهایی با دیوان بینالمللی دادگستری است».
کسی نمیتواند تضمین کند
جنیدی درباره احتمال و شانس پیروزی ایران در این دعاوی گفته «مبنای هر دو دعوی که در دیوان بینالمللی دادگستری علیه آمریکا از سوی ایران طرح شده، براساس اصول حقوق بینالملل و مقررات مندرج در معاهده و پیمان مودت است که مبنای موجهی است. ما معتقدیم این مبنا، قابل اتکا و محکم است». او با اشاره به حکم اولیه و موقت رئیس دیوان بینالمللی دادگستری عنوان کرد: «دستور موقتی که دیوان لاهه صادر کرده و به طرف آمریکایی ابلاغ کرده است، مبنای موجهی است؛ ولی قضاوت نهایی با مرجع رسیدگیکننده است و کسی از قبل نمیتواند پیروزی در دعاوی حقوقی را تضمین کند. این مسئله به ارزیابی و تحلیل حقوقی مرجع رسیدگیکننده بستگی دارد».