زمینلرزه ۲/ ۳ ریشتری بامداد دیروز در حوالی اشتهارد، بهدلیل فرضیهای که بعد از زلزله هفته گذشته ملارد ازسوی زلزلهشناسان مطرح شد، دو پرسش ایجاد کرده است. در پی زلزله ۲/ ۵ ریشتری چهارشنبه گذشته در حوالی ملارد، عنوان شد تعادل تنش در دو سوی گسل ماهدشت-جنوب کرج بههم خورده و چنانچه گسلهای شمال تهران یا اشتهارد آماده حرکت باشند، احتمال فعالیت آنها افزایش مییابد. با زلزله دیروز، برآورد یک زلزلهشناس درباره «افزایش احتمال فعالیت گسل اشتهارد یا کاهش احتمال جنبش گسل شمال» نشان میدهد «زلزله کوچک اشتهارد به تغییر محسوس احتمالات منجر نمیشود.»
زمینلرزه ۲/ ۳ ریشتری بامداد دیروز استان البرز در حالی یک فرضیه مطرح شده از سوی زلزلهشناسان در ارتباط با احتمال اثرگذاری گسل مسبب زلزله هفته گذشته ملارد بر گسلهای مجاور را تقویت کرده که در عین حال حاوی یک پیام جدید از نحوه این اثرگذاری است.
به گزارش انجمن خرد آورده شده از «دنیای اقتصاد»، دیروز سهشنبه۵ دی ۱۳۹۶، ساعت ۵ و ۲۲دقیقه صبح به وقت محلی تهران زمینلرزهای با بزرگای ۲/ ۳ ریشتر، درحالی مناطقی از استان البرز را به لرزه درآورد که پیش از این یک فرضیه در ارتباط با احتمال تحریک گسلهای واقع در امتداد گسل مسبب زلزله ۲/ ۵ ریشتری چهارشنبه گذشته تهران از سوی زلزلهشناسان مطرح شده بود. مهدی زارع، زلزلهشناس ایرانی یک روز بعد از وقوع زمینلرزه ۲/ ۵ ریشتری ملارد (غرب استان تهران) با بیان اینکه گسل مسبب این زمینلرزه گسل «ماهدشت-جنوب کرج» بوده است، اعلام کرد: تعادل تنش در منطقه به هم خورده است و چون گسل ماهدشت-جنوب در میانه دو گسل شمال تهران(از سمت شرق) و گسل اشتهارد(از سمت غرب) قرار دارد با تحرک این گسل میانی بسته به اینکه کدام یک از دو گسل مجاور آماده حرکت باشد، میتواند منجر به بروز فعالیت هر کدام از این دو گسل شود؛ با این شرط که کدامیک از آنها آمادگی حرکت (جنبش) داشته باشند. اطلاعات اولیه ثبت شده از جزئیات این زمینلرزه از سوی موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران نشان میدهد زمینلرزه در عمق ۸ کیلومتری در محدوده استان البرز اتفاق افتاده است. برآوردهای اولیه از مکان وقوع این زمینلرزه حاکی است به احتمال قوی این زلزله با منشا گسل اشتهارد اتفاق افتاده است که همان گسل واقع در امتداد غرب گسل ماهدشت-جنوب کرج(گسل مسبب وقوع زمینلرزه ۲/ ۵ ریشتری چهارشنبه شب تهران) است. احتمالا پیام زمینلرزه روز گذشته اشتهارد میتواند این باشد که گسل اشتهارد نسبت به گسل شمال تهران از آمادگی بیشتری برای حرکت برخوردار است. زارع روز گذشته به «دنیای اقتصاد» اعلام کرد: یک زلزله کوچک معمولا احتمالات را آنقدر زیاد تغییر نمیدهد. بنابراین تمام فرضیات مطرحشده بر پایه احتمالات و اظهارنظرهای قبلی زلزلهشناسان درباره ویژگیهای سه گسل شمال تهران، ماهدشت-جنوب کرج و اشتهارد است.
علاوه بر این و بنا بر اظهارات زلزلهشناسان، گسل اشتهارد حداکثر توان لرزهخیزی تا ۶ ریشتر را دارد و برخلاف گسل شمال تهران که پتانسیل ایجاد زمینلرزههای با بزرگای بیش از ۷ ریشتر را دارد،گسل خطرناکی محسوب نمیشود. زمینلرزه بامداد دیروز در ۱۹ کیلومتری اشتهارد در استان البرز، ۲۵ کیلومتری آبیک در استان قزوین و ۲۶ کیلومتری تنکمان در استان البرز به وقوع پیوست. این درحالی است که کانون زلزله ۲/ ۵ ریشتری چهارشنبه گذشته تهران، شهرستان ملارد واقع در استان تهران گزارش شد.