چون قافیه تنگ آید، ایسنا فوتوشاپ‌کار می‌شود؟!

چون قافیه تنگ آید، ایسنا فوتوشاپ‌کار می‌شود؟!

یک مدرس رشته مرمت در خصوص علت ننشستن برف در قسمت مرمت شده گنبد مسجد شیخ لطف الله، گفت: اگر دلیل این اتفاق حسن کار مرمت انجام شده است، نباید مسئولان بگویند که فتوشاپ است و اگر این تفاوت را ناشی از فتوشاپ می دانند، نباید بگویند که حسن کار است.

تاریخ ثبت: (1398/10/28 )  تاریخ بروزآوری: (1398/10/28 )

این مطلب (1,145)  بار مطالعه شده است.

این مطلب را با دوستان خود در واتساپ به اشتراک بگذارید.

مسئولان میراث فرهنگی یا مرمت مسجد شیخ لطف الله را تایید کنند یا فتوشاپ

به گزارش انجمن خرد آورده شده از ایسنا،علی اصغر نجف پوربیان در خصوص ادعای فتوشاپ بودن عکس‌های منتشر شده از مسجد شیخ لطف الله، اظهار کرد: اگر مسئولان چنین ادعایی دارند، باید صبر کرد تا برف دیگری در اصفهان ببارد و فتوشاپ ها مشخص شود.

وی با تاکید بر اینکه مسئولان نمی توانند از هر دو طرف این قضیه را به نفع خود اعلام کنند، افزود: باید مشخص شود و مسئولان میراث فرهنگی باید قویا از مرمت انجام شده دفاع کنند و یا باید به طور کلی و محکم این عکس را فتوشاپ بدانند و آن را تکذیب کنند و اگر این تفاوت را ناشی از مرمت صحیح بنا می دانند آن را محکم اعلام کنند.

این مدرس رشته مرمت در دانشگاه هنر اصفهان با بیان اینکه تفاوت دو قسمت مرمت شده و نشده، حسن کار نیست، تصریح کرد: با این تفاوتی که اکنون بین این دو بخش بنا مشاهده می شود، چگونه این بنا ۴۰۰ سال این حسن را نداشته و همچنان باقی مانده است؟

تفاوت این دو بخش، نقص کار محسوب می شود

نجف پور ادامه داد: تفاوت این دو بخش، نقص کار محسوب می شود و حرف پیشین کارشناسان در مورد این مرمت را تایید می کند. گنبدمسجد شیخ لطف الله تلفیقی از آجر و کاشی است و بخش های از آن کاشی رنگی لعاب دار و شیشه ای است و بخشی از آن آجر بدون لعاب است و همین تلفیق دلیل رحجان و زیبایی این مسجد است.

وی در خصوص علت ننشستن برف در قسمت مرمت شده گنبد مسجد شیخ لطف الله، اظهار کرد: یک کارشناس مرمت تا زمانی که از نزدیک بنا را بازرسی نکند، نمی تواند نظر قطعی خود را ارائه دهد. 

این کارشناس رشته مرمت در دانشگاه هنر اصفهان با بررسی علمی این موضوع، گفت: آجر و بیسکوئیت کاشی در زمان پخت در دماهای بالا دچار تغییرات فیزیکی و شیمیایی مختلفی می‌شود که حاصل نهایی همان آجری است که از کوره خارج می شود و می بینیم.

نجف پور با بیان اینکه یکی از این اتفاقات در سطح بیرونی آجر رخ می‌دهد که بیشترین مواجهه را با حرارت دارد، افزود: در این موضع از کاشی به دلیل نزدیکی به حرارت و بالا رفتن دما تا نزدیکی دمای ذوب حالتی شبیه به ذوب رخ می‌دهد که اگر دما بالاتر رود سطح آجر ذوب و گاهی روان می شود. اگر به سطح آجرهای سوخته در کوره که اصطلاحاً به «آجر جوش» معروف است نگاه کنیم این حالت را خواهیم دید.

این مدرس رشته مرمت در دانشگاه هنر اصفهان توضیح داد: قبل از سوختن و تبدیل به آجر جوش در سطح آجر حالتی شبیه به شیشه ای شدن رخ می‌دهد که به پدیده «زینترینگ» شهرت دارد. این لایه زینتر شده (شیشه ای) ویژگی هایی دارد که در برخی از مصارف آجر این ویژگی ها مطلوب است، از جمله این ویژگی ها عدم نفوذپذیری یا نفوذپذیری بسیار ناچیز نسبت به آب و عدم نفوذ غبار و چرکی به داخل خلل و فرج آجر است و معمولاً مقدار ناچیز چرکی های نشسته روی سطح نیز بر اثر بارش نزولات جوی شسته شده و زدوده می‌شود.

وی اتفاقی که در مسجد شیخ لطف الله رخ داده است را ناشی از سائیدن سطح آجر با استفاده از برس خشن دانست و گفت: این کار باعث حذف این لایه شبه شیشه ای از سطح آجرهای موجود شده که علاوه بر تغییر رنگ و روشن شدن رنگ فعلی، در آینده نه چندان دور (شاید کمتر از ۵ سال) این بخش مرمت شده نه تنها روشن تر از سایر بخش ها نخواهد شد، بلکه به احتمال قریب به یقین به شدت تیره تر و چرک تر به نظر خواهد رسید. شاید یکی از دلایلی که باعث شده عاملان تصمیم بگیرند لایه محافظی با مواد ناشناخته و اعلام نشده، روی سطح گنبد اجرا کنند، همین مطلب است.

نجف پور ادامه داد: بهتر است در مورد مرمت بقیه ترک های باقی مانده نهایت احتیاط به عمل آید و با حذف تیم قبلی و دعوت از گروه توانمند مراحل مرمت را بدون دوغاب ریزی روی سطح کاشی و بدون برس کشی برای حذف دوغاب ها و ... انجام دهند.

وی در خصوص بارش برف روز گذشته در اصفهان و ابهامات نبود برف روی گنبد مسجد در محل ترک جدید، گفت: برف در دیگر قسمت های گنبدهای باقی مانده که این مطلب نیز موارد فوق را تائید می کند، یعنی در قسمت های مرمت شده و سائیده شده با برس به دلیل حذف لایه زینتر شده برف روی آجرهای بدون لعاب باقی نمانده است.

این مدرس رشته مرمت دانشگاه هنر اصفهان با بیان اینکه این حالت آب گریزی نیست، بلکه هیدروفیلی یا آب خواهی است، توضیح داد: این مطلب دو دلیل علمی دارد. یکی به دلیل خراشیده شدن و حذف لایه زینتر که باعث انعکاس بخشی از نور خورشید می شود، جذب گرمای حاصل از تابش در بدنه ها و بالطبع گرمتر بودن جسم آجر باعث ذوب شدن برف در این ناحیه شده است. دوم اینکه به دلیل خراشیده شدن و حذف لایه زینتر از سطح آجر، ضریب جذب آب در سطح آجر افزایش یافته و در واقع حالتی شبیه به مکش برف ذوب شده در سطح رخ داده و طبیعتاً برفی باقی نمانده است.

آسب به گنبد در دمای پایین بعد از بارندگی

وی در خصوص اینکه آیا احتمال دارد باران یا برف جذب شده به زیر گنبد آسیب برساند، گفت: آسیب به گنبد مستقیم نخواهد بود. اما اگر هوا بعد از بارندگی سردتر شود و نفوذ بارندگی داشته باشیم، زمانی که یخ بزند از دمای صفر تا منفی چهار درجه افزایش حجم می دهد و حالتی به نام یخ‌بُر شدن ایجاد می شود و این حالتی است که باعث ترکیدن بطری فلزی در فریزر می شود همان حالت در کاشی و آجر نیز به وجود آمده و در کوتاه مدت بعد از یخ زدگی شروع به متلاشی، اضمحلال کاشی و آجر می شود.

نجف پور تاکید کرد: اگر دلیل این اتفاق حسن کار مرمت انجام شده است، نباید مسئولان بگویند که فتوشاپ است و اگر این تفاوت را ناشی از فتوشاپ می‌دانند، نباید بگویند که حسن کار است.

روایت بازاریان اصفهان از روز برفی گنبد مسجد شیخ لطف‌الله

روایت بازاریان اصفهان از روز برفی گنبد مسجد شیخ لطف‌الله

صبح روز سه شنبه ۲۴ دی ماه، اصفهان سفید پوش شد و جای جای این شهر تاریخی زیبایی خاصی به خود گرفت. میدان تاریخی نقش جهان اصفهان نیز از این زیبایی به دور نبود، اما در اتفاقی عجیب، برف روی قسمتی از گنبد مسجد شیخ لطف الله برخلاف دیگر قسمت های آن به سرعت آب شد و ظاهری عجیب و دوگانه ایجاد کرد که تصاویر آن در خبرگزاری های مختلف از جمله ایسنا، منتشر شد.

با وجود اینکه تصاویر گویای واقعیت گنبد نیمه برفی مسجد شیخ لطف الله بود، اما در ساعات اولیه انتشار این تصاویر برخی مسئولان میراث فرهنگی واکنش های عجیبی نشان دادند و حتی این تصویر را فتوشاپ توصیف کردند.

اما باید دید آیا بازاریان و کسبه میدان نقش جهان اصفهان که شاهد و ناظر اصلی روز برفی گنبد شیخ لطف الله بودند نیز این تصاویر را واقعی و یا فتوشاپ می‌دانند؟

آنچه در ادامه می خوانید گفته های بازاریان اصفهان از روز برفی گنبد مسجد شیخ لطف‌الله است که برای خبرنگار ایسنا روایت کردند.

یکی از فروشندگانی که مغازه اش در میدان نقش جهان است به ایسنا، می گوید:  ساعت ۹ و نیم صبح که وارد میدان شدم، هنوز برف می بارید. با چشم خودم دیدم، برف بر روی قسمتی که جدید ساخته و مرمت شده، نبود و دقیقا روی خطی که بخش مرمت شده را از بخش قدیمی جدا می کند، قسمت برفی هم از قسمت غیربرفی جدا بود.

وی ادامه می دهد: امروز صبح نیز چند نفر بر روی پشت مسجد شیخ لطف الله، در حال بازدید گنبد بودند و دلیل آن را نمی دانم! اما دلیل اینکه چرا بر روی بخشی از گنبد برف بود و بر روی بخش دیگر برف نبود را نمی دانم، اما آنچه مشهود است گنبد دو رنگ است و ظاهری نامناسب دارد.

خانمی که در سوی دیگر میدان مغازه دارد نیز مشاهداتش را از گنبد مسجد شیخ لطف الله در روز برفی اصفهان این چنین توصیف می کند و می گوید: با چشم خود گنبد را دیدم و حتی عکس آن را گرفتم و به نظرم جالب بود که چرا بخشی از گنبد برفی و بخشی دیگر برفی روی آن نیست.

 

مغازه دیگری که هنوز سوالم را کامل نپرسیده بودم، اظهار می کند: به وضوح برف بر روی قسمت های قدیمی گنبد شیخ لطف الله دیده می شد، اما بر روی قسمتی که تازه مرمت شده، برفی نبود. البته عکسی از گنبد نگرفتم، اما برایم جالب بود که چرا یک بخش کوچکی از گنبد برفی نبود.

مغازه دار دیگری از روز برفی گنبد شیخ الله و دیده های خود حکایت کرد و افزود: حدود ساعت ۹ و نیم صبح وارد میدان نقش جهان شدم و به دلیل برفی بودن هوا و زیبایی میدان، شروع به فیلم گرفتن از دور تا دور آن کردم و جالب اینکه قسمتی از گنبد مسجد شیخ لطف الله برف نداشت و بخش های دیگر آن پوشیده از برف بود.

او می گوید: دلیل اینکه روی بخشی از گنبد که تازه مرمت شده برف نیست و بر روی بقیه بخش ها برف است را نمی دانم! با این اوصاف این مسجد هنوز زیبایی خود را دارد و در هر ساعت روز یک رنگ است.

این مغازه دار درباره اینکه برخی می گویند تصاویر روز برفی گنبد مسجد شیخ لطف الله فتوشاپ است، تاکید می کند: با چشم خودم گنبد را دیدم و فتوشاپی در کار نیست وحتی در همان لحظه دو گردشگر اهل کره با دوربین های خود مشغول عکس و فیلمبرداری از گنبد برفی شیخ لطف الله بودند.

یکی از بازاریانی که مغازه اش زیر مسجد شیخ لطف الله و مقابل عمارت عالی قاپو است، دیده هایش از گنبد برفی شیخ لطف الله را این چنین توصیف می کند «از سمت مسجد امام خمینی (ره) وارد میدان نقش جهان شدم که دیدم یک هشتی و یک بخش از گنبد شیخ لطف الله نه خیس بود و نه برفی روی آن. دقیقا قسمتی را که به تازگی مرمت کرده اند بدون برف بود و این کاملا توجهم را جلب کرد.

مغازه دار دیگری در سمت عمارت عالی قاپو می گوید: روز سردی بود و توجهی به گنبد شیخ لطف الله نکردم، اما همان شب در فضای مجازی تصاویر گنبد نیمه برفی را دیدم!  

مغازه دار دیگری می گوید: از سمتی که وارد میدان شدم (اشاره به قسمت مرمت شده) برفی روی گنبد شیخ لطف الله نبود، اما در سمت دیگر برف بر روی آن دیده می شد که به راحتی با چشم قابل مشاهده بود.

مغازه دیگری می گوید: روز برفی اصفهان، با چشم خودم دیدم سمتی از مسجد شیخ لطف الله برف نشسته بود و قسمت دیگری که به تازگی رنگ شده (مرمت شده) برفی روی آن نبود که توجهم را جلب کرد و دلیل آن را نمی دانم! اما همان شب در کانال های مختلف اصفهان تصویری همانند آنچه مشاهده کرده بودم را دیدم که بخش از گنبد شیخ لطف الله برفی و بخش دیگری برف نداشت.

او در خصوص اینکه عکس برفی نبودن بخشی از مسجد شیخ لطف الله فتوشاپ است یا خیر، می گوید: چنین چیزی صحت ندارد و فتوشاپی در کار نیست و با چشم خودم گنبد را تماشا کردم.این صحبت ها گوشه ای از روایات بازاریان میدان نقش جهان از روز برفی گنبد شیخ لطف الله است که چشمان آنها واقعیت این روز را دیده و فتوشاپ این گنبد را انکار می کنند...

چون قافیه تنگ آید، ایسنا فوتوشاپ‌کار می‌شود؟!


دیروز در رخدادی عجیب، هنگام بارش برف در اصفهان، برفِ روی بخشی از گنبد مسجد شیخ لطف‌الله، به سرعت آب شد و وضعیتی دوگانه به وجود آورد. پس از انتشار عکس‌های این رخداد در رسانه‌ها، بخصوص در ایسنا، بحث‌هایی درباره مواد مصرفی در طرح مرمت گنبد مسجد مطرح شد. بعد از پرسش یک خبرنگار درباره وضعیت گنبد، معاون مرکز روابط عمومی وزارت میراث فرهنگی، در توئیتر، به‌جای پاسخگویی، ایسنا را به فوتوشاپ‌کاری و اتخاذ رویکرد غیرحرفه‌ای متهم کرد! پس از آن هم با انتشار پستی دیگر، اتهام‌زنی‌اش را یک نقد ساده خواند. ایسنا دو هفته قبل با انتشار ویدئویی، درباره نامناسب بودن مرمت گنبد مسجد شیخ لطف‌الله اصفهان هشدار داده بود.

نمایش فیلم:

https://www.aparat.com/video/video/embed/videohash/vpOEm/vt/frame

برچسب: مسجد شیخ لطف الله; مرمت آثار باستانی; اصفهان
اثر یا گردآوری: ;منبع: ایسنا   -  لینک منابع: https://www.isna.ir/news/98102620196   -   https://www.isna.ir/news/98102520009

 مسجد شیخ لطف الله
 مرمت آثار باستانی
 اصفهان
1403/01/30 15:03
در زمینه‌ی انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • «انجمن خرد» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • انجمن خرد از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • درج در قسمت هایی که با ستاره قرمز مشخص گردیده الزامی است.
  • تعداد کاراکترهای نام، ایمیل و نظر نباید به ترتیب بیش از 100، 300 و 500 بیشتر باشد . در صورت عدم رعایت متاسفانه نظر شما ثبت نخواهد گردید.
  • نظرات پس از تأیید مدیر سایت منتشر می‌شود.

نام:

پست الکترونیک:

متن نظر:

کد امنیتی:

نظرات: