اخترشناسان پروژهی «پیمایش دیجیتال آسمان اسلون» (SDSS) که در حال تهیه نقشه جدیدی از کهکشان راه شیری بودند، کشف کردند حدود ۳۰ درصد از ستارگان موجود در کهکشان ما به مداری کاملاً جدید و متفاوت از گذشته نقل مکان کردهاند. محققان با بررسی ترکیب شیمیایی هر ستاره که از طریق مطالعه طیف نوری آنها امکان پذیر است، به این مساله پی بردند، این اطلاعات در طیفنگار دارای خطوط متفاوتی است که مربوط به عناصر و ترکیبات هر ستاره میشود.
جان هولتزمن پروفسور دانشگاه نیومکزیکو، در این باره میگوید: «طیف ستارگان حاکی از آن است که ساختار شیمیایی کهکشان ما به طور مداوم در حال تغییر است. هسته ستارگان حاوی عناصر سنگینتر است؛ وقتی که یک ستاره میمیرد، این عناصر سنگین به گاز تبدیل شده و ستارههای بعدی را تشکیل میدهند».
میزان ترکیبات سنگین هر ستاره به محققان نشان میدهد که ستاره مذکور در چه زمانی متولد شده است مانند ثبت فسیل ستارهای. اما اطلاعات به دست آمده از رصدخانه اکتشافی تکامل کهکشانی آپاچی (APOGEE) که در طی چهار سال گذشته ۱۰۰ هزار ستاره را مورد بررسی و مطالعه قرار داده، حاکی از آن است که ۳۰ درصد از ستارگان به مکانهایی بسیار دورتر از محل تولدشان حرکت کردهاند.
دانشمندان بر این باورند که این الگو میتواند توضیح دهد که چرا ستارگان با افزایش سن به مکانهایی دورتر یا نزدیکتر از مرکز کهکشان نقل مکان میکنند. پیش از این گمان میشد این مهاجرتهای شعاعی به دلیل بینظمی در گروه کهکشانی راه شیری که مارپیچی از گاز، غبار و ستارگان جوان است، رخ میدهد. اما کشف اخیر تنها حاصل گوشه کوچکی از اطلاعات رصدخانه اکتشافی آپاچی است. هنوز دادههای این رصدخانه به طور کامل رونمایی نشده است. استیون ماجوسکی، سرپرست ارشد این رصدخانه میگوید: «هنگامی که اطلاعات کامل رصدخانه اکتشافی آپاچی در دسترس قرار گیرد، درک بهتر و واضحتری از شیمی و شکل کهکشانمان خواهیم داشت». جزئیات بیشتر این پژوهش در مجله Astrophysical Journal منتشر شده است.
منبع: gizmag