به گزارش انجمن خرد آورده شده از ایسنا، مومیاییها، یکی از جالبترین موضوعات مربوط به تاریخ هستند و به همین دلیل، همواره کنجکاوی انسانها را برانگیخته و منشاء بسیاری از داستانها و فیلمهای هیجانانگیز بودهاند. به عبارتی میتوان گفت که مومیاییها، "روحهای ملموسی" هستند که تا به امروز باقی ماندهاند.
مشهورترین مومیاییها که از مصر باستان به جای ماندهاند، تنها بخشی از مومیاییهای موجود در جهان هستند و در طول 200 سال گذشته، دانشمندان، ماجراجویان و سرمایهگذاران بسیاری، مومیاییهای باستانی را در سراسر جهان کشف کردهاند.
مومیایی چیست؟
مومیایی، انسانی است که بافت نرم بدنش، تا مدتهای طولانی پس از مرگ حفظ شده باشد. معمولا هنگامی که انسانی از دنیا میرود، فرآیند تجزیه، در عرض چند ماه، آن را به شکل یک اسکلت عریان درمیآورد. میزان تجزیه بدن، به عواملی از جمله طبیعت محیط اطراف آن، بستگی دارد.
در بیشتر محیطها، نخستین مرحله تجزیه، ظرف چند ساعت آغاز میشود. در این مرحله که "اتولیز" (autolysis) نام دارد، اندامهایی که دارای آنزیمهای گوارشی هستند (مانند رودهها)، هضم خود را آغاز میکنند.
پس از اتولیز، فرسایش آغاز میشود. در این مرحله، باکتریها، مواد آلی بدن را از بین میبرند. معمولا، فرسایش در شرایط آب و هوایی معتدل، حدود سه روز پس از مرگ آغاز میشود.
در طول چندین ماه، بدن به اسکلت تبدیل میشود. این فرآیند در محیطهای گرمتر و مرطوبتر، سریعتر است زیرا در چنین شرایطی، باکتریها به سرعت رشد میکنند.
سرعت فرسایش در محیطهای سردتر و خشکتر، کاهش مییابد؛ زیرا باکتریها برای رشد به گرما و آب نیاز دارند. اگر محیط به قدر کافی، سرد یا خشک و یا فاقد اکسیژن کافی باشد، تعداد کمی از باکتریها باقی خواهند ماند. در این شرایط، بدن کاملا تجزیه نمیشود و حتی شاید هزاران سال به طول بینجامد.
شرایط بسیاری میتوانند به ایجاد مومیایی منجر شوند. اجساد موجود در طبیعت، در یخ یخچالهای طبیعی، اعماق بدون اکسیژن باتلاقهای ذغالسنگ و زمین خشک بیابان حفظ شدهاند.
"مرد یخی" (Iceman) که در سال 1991 توسط گردشگران در قسمتی ازرشته کوه آلپ که در ایتالیا قرار دارد پیدا شد، یکی از جالبترین مومیاییهای طبیعی است. این جسد 5300 ساله که دندانهای سالمی داشت، در یک حفره صخرهای از دنیا رفته و بلافاصله با برف پوشیده شده بود.
در برخی موارد، مومیاییهای طبیعی، درک ما را از تاریخ تغییر دادهاند. برای مثال، مومیاییهایی که در بیابان " تکلهمکان" (Taklimakan) چین پیدا شدند، سرنخهای بسیاری را در مورد نسل جدید بومیان این منطقه ارائه دادند. ساختار چهره این مومیاییها نشان میدهد که آنها از تبار هند و اروپایی هستند. یکی از مومیاییها که عمر آن به 1000 سال پیش از میلاد مسیح بازمیگردد، خالکوبی متمایزی روی گیجگاه خود دارد که به نماد باستانی خدای هند و ایرانی شبیه است.
این خالکوبی به همراه شواهد دیگری که از مومیاییها به دست آمده بود، نشان داد که این منطقه، قرنها پیش از رسیدن چینیها، محل زندگی بازرگانان هند و اروپایی بوده است. این مومیاییها، در اثر ماسه داغی که آنها را در گورهایشان احاطه کرده بود، به وجود آمدند. پس از دفن اجساد در ماسه داغ بدون هیچ ساختار محافظی، ماسه میتواند مایعات بدن را جذب و آن را کاملا خشک کند. این فرآیند، همان فرآیند طبیعی مومیایی کردن در کهنترین گورهای مصری است.
روشهای مومیایی کردن
فرآیند مومیایی کردن در مصر باستان، هفت روز به طول میانجامید.
نخستین مرحله این فرآیند، خارج کردن اندامهای درونی بود که به سرعت فاسد میشوند. ابتدا، مغز با استفاده از ابزارهای قلابمانند به دقت از بینی جسد خارج میشد تا جایی که هیچ بخشی از بافت مغز باقی نماند. این مرحله، عمل بسیار ظریفی بود زیرا میتوانست به چهره آسیب بزند. پس از این کار، مومیاییکنندگان، با ایجاد یک شکاف در سمت چپ شکم، اندامها را از شکم و سینه خارج میکردند و تنها قلب را در جای خود باقی میگذاشتند زیرا باور داشتند که قلب، مرکز وجود و هوش انسان است. اندامهای دیگر، به صورت جداگانه و در جعبههای بهخصوصی نگهداری و به همراه مومیایی دفن میشدند.
در مرحله بعد، همه رطوبتهای بدن خارج میشد. سپس، مومیاییکنندگان، بدن را با "ناترون" (natron) میپوشاندند و مقداری ناترون هم در کیسههایی درون بدن میگذاشتند. ناترون، نوعی نمک است که ویژگی خشککنندگی بالایی دارد. با خشک شدن کامل بدن، این کیسهها را از بدن مومیایی بیرون میآوردند و سپس بدن را به آرامی شستوشو میدانند.
پس از این مراحل، بدن مومیایی، بسیار خشک اما شکل انسانی آن قابل تشخیص بود. سپس، مومیایی در صدها لایه از پارچه کتان پیچیده و پس از انجام مراسم مذهبی در آرامگاه گذاشته میشد.
در روشهای جدید، تکنیکهای سنتی با مواد جدید ادغام شدهاند. دانشمندان فکر میکنند که آبرسانی کامل به بدن، بهترین راه برای حفظ آن است و موجب میشود که بدن حتی تا هزاران سال بعد، کاملا مانند روز مرگ به نظر برسد.
در این فرآیند که 120 روز به طول میانجامد، اندامهای بدن خارج میشوند و بدن به مدت 70 روز، در مخزنی از مواد شیمیایی غوطهور میشود. سپس اندامها، دوباره در بدن قرار میگیرند و بدن در یک ماده پلاستیکی حفظ میشود. پس از این مراحل، بدن را با کتان و موم و در آخر، با لایههای گاز پنبه ای و پشمشیشه میپوشانند. بدن پوشانده شده در یک جعبه از جنس فولاد یا برنز گذاشته و دفن میشود.