«من جزئی از نیروی مقاومت علیه رفتارها و تمایلات زیانبار رئیسجمهور ترامپ برای محافظت از کشورمان هستم... بسیاری از منصوبشدگان از سوی ترامپ متعهد شدهاند تا آنچه در توان دارند برای محافظت از نهادهای دموکراتیک و جلوگیری از اجرائیشدن تصمیمات و هوسهای ناگهانی رئیسجمهور انجام دهند... رئیسجمهور نهتنها هیچ دلبستگیای به آرمانهای حزب جمهوریخواه، از جمله آزادی اندیشه، آزادی اجتماعی و بازار آزاد ندارد، بلکه از دیکتاتورهایی مانند پوتین و کیم جونگ اون حمایت میکند... تقریبا تمام افرادی که با رئیسجمهور ترامپ کار کردهاند میدانند که او به هیچ اصول اولیه ملموسی که تصمیماتش را هدایت کند پایبند نیست...».
این بخشی از نوشتههای توفانی «یک مقام ارشد دولت ترامپ» در روزنامه نیویورکتایمز بود که واشنگتن را شوکه کرد. البته این اولینبار نبود که منتقدان و نزدیکان سابق دونالد ترامپ اظهاراتی مشابه در مورد ریاستجمهوری او و رفتارهایش داشتند، اما بیان این جملات از سوی یک مقام رسمی دولت آمریکا که خواستار عدم انتشار نام و سمتش در مقاله شده بود، در آینده برای کاخ سفید گران تمام خواهد شد. این مقاله در حالی منتشر شد که یک روز قبل از آن، روزنامه واشنگتنپست بخشهایی از کتاب در آستانه انتشار باب وودوارد در مورد ترامپ را منتشر کرد. وودوارد در این کتاب بهنقل از مقامهای نزدیک به دولت ترامپ، او را فردی عصبی، غیرقابلاطمینان و دمدمیمزاج معرفی کرده است. باب وودوارد یکی از رسواکنندگان ماجرای واترگیت است که به استعفای ریچارد نیکسون، رئیسجمهور وقت آمریکا، در سال ۱۹۷۴ انجامید. باب وودوارد در کتاب خود با نام «وحشت: ترامپ در کاخ سفید» تأکید میکند که مقامهای ارشد دولت ترامپ دست به یک کودتا برای محفاظت از مردم و کشور در برابر رئیسجمهور زدهاند و مقاله نیویورکتایمز نیز تأکید دیگری بر درجریانبودن چنین اقداماتی است. دونالد ترامپ در واکنش به انتشار این مقاله، نویسنده را فردی «ترسو و بیجربزه» و مقاله نیویورکتایمز را «بیمایه و بیارزش» خواند و خواستار آن شد تا مدیران روزنامه فرد نویسنده را به دولت معرفی کنند. رئیسجمهور آمریکا ضمن حمله مجدد به رسانههای منتقد، از جمله نیویورکتایمز گفت: «این رسانههای دروغپرداز و ساختگی بعد از پایان کارم بهعنوان رئیسجمهور تعطیل میشوند، چون دیگر چیزی برای نوشتن ندارند». ترامپ به این اظهارات بسنده نکرد و در توییتر خود نوشت: «خیانت! این بهاصطلاح «مقام ارشد دولت» واقعا وجود دارد یا اینکه نیویورکتایمز یک منبع جعلی دیگر ساخته است؟ اگر این شخص واقعا وجود خارجی دارد، روزنامه باید بهخاطر امنیت ملی او را به کاخ سفید معرفی کند». پیش از این توییت، سارا هاکبی سندرز، سخنگوی کاخ سفید، نیز به انتشار این مطلب واکنش نشان داد و نویسنده مقاله نیویورکتایمز را «بزدل» خوانده و خواستار استعفای او شد.
اشاره به متمم 25 قانون اساسی آمریکا
در پی انتشار این مقاله، الیزابت وارن، سناتور دموکرات ایالت ماساچوست، خواستار مراجعه قانونگذاران آمریکایی به متمم 25 قانون اساسی ایالات متحده شد. بر اساس این متمم، درصورتیکه معاون رئیسجمهور و اکثریت کابینه آمریکا اعلام کنند که رئیسجمهور شایستگی لازم برای اجرای وظایفش را ندارد، امکان برکناری او از منصبش وجود دارد.
در سال 1974 به دنبال استعفای ریچارد نیکسون به دلیل رسوایی «واترگیت»، معاونش، «جرالد فورد»، با توسل به متمم بیستوپنجم قانون اساسی رئیسجمهور شد و به اولین و تنها معاون رئیسجمهوری تبدیل شد که بدون انتخابات به ریاستجمهوری میرسد. همچنین دیوید فروم، تحلیلگر سرشناس جمهوریخواه، انتشار این مقاله را باعث ایجاد «بحران قانون اساسی» دانست و نوشت: «نویسنده با این کار دولت ایالات متحده را به بحران خطرناکتری دچار کرده است و با شعلهورترکردن آتش روانگسیختگی در رئیسجمهور، او را عصبیتر خواهد کرد». این بحران در حالی برای ترامپ دردسرساز شده که در آستانه انتخابات میاندورهای کنگره و شانس بالای دموکراتها برای پیروزی، زمزمههایی میان جمهوریخواهان مطرح شده که دست از حمایت خود از ترامپ بردارند تا باعث سقوط حزب جمهوریخواه در انتخابات مهم پیشرو و ازدسترفتن اکثریت این حزب در مجلس نمایندگان و سنا نشوند. نشریه آتلانتیک این گمانه را مطرح کرد که نویسنده این مقاله هیچ مقام دولتیای نیست و رهبران ارشد جمهوریخواه کنگره نویسنده این مقاله هستند تا میان حزب خود و رئیسجمهوری که به نمایندگی از این حزب در حال تنشآفرینی و ایجاد بحران در کاخ سفید است فاصله ایجاد کنند.
با افزایش گمانهزنیها در مورد هویت نویسنده مقاله جنجالی نیویورکتایمز، تعدادی از مقامهای ارشد دولت ترامپ، از جمله مایک پنس؛ معاون رئیسجمهور، جیمز متیس؛ وزیر دفاع، مایک پومپئو؛ وزیر امور خارجه، دن کوتز؛ مدیر آژانس اطلاعات ملی، جف سشنز؛ وزیر دادگستری و دادستان کل، استیو منوچین؛ وزیر دارایی، کریستین نیلسن؛ وزیر امنیت داخلی، نیکی هیلی؛ سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد، جینا هسپل؛ مدیر سازمان سیا، جان بولتون؛ مشاور امنیت ملی کاخ سفید و کریستوفر ورای؛ رئیس افبیآی، نوشتن این مقاله را تکذیب کردهاند. روز گذشته سیانان به نقل از مقامهای دولت ترامپ از تهیه فهرستی 12 نفره از افرادی که احتمال داده میشود نویسنده این مقاله باشند، خبر داد.