مسجد «تاریخانه» دامغان

مسجد «تاریخانه» دامغان

مسجد «تاریخانه» دامغان که قدمت آن به قرن دوم هجری قمری بر می‌گردد با قدمتی دو هزار ساله در شهر دامغان، معروف به شهر صد دروازه واقع شده است.‌

تاریخ ثبت: (1396/10/18 )  تاریخ بروزآوری: (1396/10/18 )

این مطلب (2,578)  بار مطالعه شده است.

این مطلب را با دوستان خود در واتساپ به اشتراک بگذارید.

در زمان بازسازي مسجد در قرن سيزدهم هجري، به جاي طاق‌هاي مازه دار(بيضوي) اصلي كه اغلب فرو ريخته بودند، طاق‌هاي نوك تيز جناغي(تيزه دار) بنا شدند.

مسجد «تاریخانه» دامغان یکی از نخستین مساجد ایران و جزو قدیمی ترین بناهای صدر اسلام است که قدمت آن بین سال ۱۳۰ تا ۱۷۰ هجری قمری دانسته‌اند.

 در وجه تسمیه این بنا گفته‌می‌شود که «تاری» به معنای خداست و «تاریخانه» یعنی خدای خانه، «تاریخانه» دامغان یکی از کهن ترین بناها در شیوه خراسانی است و جزء نخستین مساجد ایران است که در فضای آن مناره ساخته شده است.

در زمان بازسازی مسجد در قرن سیزدهم هجری، به جای طاق‌های مازه دار(بیضوی) اصلی که اغلب فرو ریخته بودند، طاق‌های نوک تیز جناغی(تیزه دار) بنا شدند. در دوره سلجوقی، مناره دایره شکل دیگری به مسجد اضافه می گردد که دارای کتیبه‌ای به خط کوفی مشتمل بر آیات قرآنی(لا اله الا الله و...) بوده که به نام بانی آن، بختیار، فرزند محمد نامگذاری شده است، ارتفاع کنونی این مناره ۲۶ متر است و ۸۶ پله دارد، مناره مسجد «تاریخانه» که در سال ۴۲۰ هجری به مجموعه اضافه شد و دارای تزئینات آجری بسیار زیبا به شیوه سلجوقی است.

 اين مناره در دوره سلجوقي، به مسجد اضافه مي گردد

 

 


ارتفاع كنوني اين مناره ۲۶ متر است و ۸۶ پله دارد.

 

 

 


مسجد «تاريخانه» دامغان يكي از نخستين مساجد در ايران و از قديمي ترين بناهاي صدر اسلام است

 

برچسب: دامغان; مسجد تاریخانه; محوطه تاریخی
اثر یا گردآوری: ;منبع: مسعود محقق   -  لینک منابع: https://www.isna.ir/photo/96101709066   -  

آخرین مطالب مرتبط:

1403/02/06 05:05
در زمینه‌ی انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • «انجمن خرد» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • انجمن خرد از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • درج در قسمت هایی که با ستاره قرمز مشخص گردیده الزامی است.
  • تعداد کاراکترهای نام، ایمیل و نظر نباید به ترتیب بیش از 100، 300 و 500 بیشتر باشد . در صورت عدم رعایت متاسفانه نظر شما ثبت نخواهد گردید.
  • نظرات پس از تأیید مدیر سایت منتشر می‌شود.

نام:

پست الکترونیک:

متن نظر:

کد امنیتی:

نظرات: